Kontakta oss: info@sjoboflyg.se

Visby – ESSV

Destination Visby

Visby är ett av de populärare resmålen i Sverige, upplev det genuina gamla centrum som omges av ringmuren med ett  myller av restauranger och barer. Att Visby och Gotland ofta toppar statistiken kring flest soltimmar per år i Sverige bidrar säkerligen till populariteten!

Klicka dig vidare till Gotland.net för en lista på allt du kan besöka och se!

Planering

Att flyga till Visby är lättare än de flesta tror, den svåraste delen av flygningen är troligtvis att hantera luftrummen i södra Sverige, något du gör varje gång du flyger hos i Sjöbo FK. Eftersom Visby är ett så populärt resmål för oss privatflygare är de dessutom väldigt vana vid vår typ av trafik, så inflygning, parkering och hanteringen på flygplatsen är väldigt smidig och snabb.

TMA-kartor hittar du hos pilotshop.se (KSAB) alternativt Hangar 11-29 på Sturup, . För den tekniskt vana piloten rekommenderar vi elektroniska kartor, du har dem då alltid med dig och de är även konstant uppdaterade. Ett alternativt för iPad och Android surfplattor och telefoner är SkyDemon.

ATS- och driftfärdplan

Precis som som vanligt ska brytpunkterna inte vara längre från varandra än 30 minuters flygning

En rekommenderad rutt är  ESMI – OEM (NDB Kristianstad) – LP (NDB Ronneby) – KAL (VOR Kalmar) – OLANU – ESSV

ESSV-Drift

Tänk på att du passerar internationellt luftrum mellan Öland och Gotland, du måste därför lämna in en ATS-färdplan för flygningen. Det gör du enklast via AROWeb.

Exempel på ATS-färdplan

ESSV-ATS

Under flygningen till Visby kommer du att prata med, i ordning

 • Sweden Control 133.800MHz
 • Kristianstad Tower 129.350MHz, om de har öppet
 • Ronneby Control 128.450MHz, om de har öppet
 • Kalmar Tower 130.800MHz, om de har öppet
 • Visby Control 126.150MHz
 • Visby Tower 120.300MHz

Kontrollera öppettiderna för Kristianstad, Ronneby och Kalmar via NOTAM innan du lyfter. Även om flygplatserna ska vara stängda enligt NOTAM så rekommenderar jag att du alltid kontrollerar med Sweden Control om deras TMA är aktiva innan du passerar. Det händer ibland att flygplatserna öppnar med kort varsel.

Väder och NOTAM

Bestäm dina personliga minima innan flygningen och håll dig till dem, flygningen ska vara rolig och vara ett positivt minne!

Kontrollera vädret dagen innan flygningen för att se väderläget kring södra Sverige, så du har en uppfattning kring vad som är på väg. På morgonen innan avfärd så gör en sista kontroll och skriv ut TAF (och NOTAM) så du har detta med dig.

TAF och NOTAM hittar du enklast via Norska IPPC – https://www.ippc.no/ippc/aerodromes.jsp. Ett tips är att även ta med Ronneby (ESDF), Kalmar (ESMQ) och Sturup (ESMS) för väderbriefing.

Eftersom en TAF endast avser terminalområdet runt en flygplats är det viktigt att se väderläget för hela området. Vår svenska nordiska SWC karta är en bra översikt. Om du vill se hela Europa så rekommenderas denna karta från MetOffice. Glöm inte att verifiera datumstämpeln på kartan, du vill inte planera med gammal information.

Vid flygning i Sverige har du även vår svenska låghöjdsprognos – LHP, som du når via AROWeb. För denna flygningen är det område E, område A SE (sydöst) och område B SE (sydöst) som är aktuellt.

Flygplatsinformation

I klubbstugan har du tillgång till Svenska Flygfält, tag med relevanta kartor under flygningen (men glöm inte att sätta tillbaka dem).

Viktiga papper

Verifiera innan du åker att följande är med och att det är giltigt

 • Luftvärdighetsbevis
 • Försäkringspapper
 • Radiolicens
 • Miljöbevis
 • Giltigt certifikat
 • Giltig språkbehörighet (svenska)
 • Giltigt medicinskt intyg

Praktiska råd

Genomförande av flygning

Flygningen till Visby är en avkopplande flygning på nästan 2h. Du kommer att ha kontakt med Sweden Control, Kristianstad, Ronneby och Kalmar på vägen om flygplatserna är öppna. Tänk på att om du flyger VFR måste du begära klareringen i samtliga dessa TMA, du kommer inte få klareringen hela vägen av Sweden Control! Att få klarering är aldrig något problem, ropa upp och anmäl i god tid bara.

När du närmar dig Visby så begär att få lämna Sweden Control och kontakta Visby Control för att begära klarering i Visby TMA. Kontrollera även status på restriktionsområdena 31 samt 28.

Kort summering:

 • Klarering krävs i Malmö TMA, Kristianstad TMA, Ronneby TMA, Kalmar TMA och Visby TMA. Kontrollera deras öppettider via NOTAM, om de är aktiva så kontakta deras frekvenser i god tid för klarering. Det kommer inte vara några problem.
 • När du närmar dig OLANU, lämna Sweden Control för Visby control och begär klarering samt status på R28/R31.
 • Eftersom Visby är en kontrollerad flygplats (öppet torn) så kommer din färdplan automatiskt att avslutas när du landar och aktiveras när du startar hemresan
 • Runt Visby kan det tidvis vara mycket trafik så glöm inte att titta ut (se och bli sedd!)
 • Glöm inte flytvästar!

Flygplatsen

På flygplatsen så parkerar du på gräsparkeringen som ligger söder om plattan, precis vid tankstationen. Tänk på att taxa försiktigt! Efter att du parkerat och lämnat flygplanet så lämnar du flygplatsområdet via en grind som ligger vid tanken, leta efter den gula skylten märkt C. Glöm inte ditt certifikat, annars kan du få problem att komma ut till flygplanet vid hemresan!

Jag rekommenderar att du tankar flygplanet direkt när du anländer, speciellt om det är många flygplan på gräsparkeringen. I juli kan det bli kö till tankstationen när alla ska hemåt. Betalning av bränslet gör du med eget betal- eller kreditkort, vilket du får ersättning för av vår kassör givetvis.

När det är dags att bege sig hemåt går du in genom huvudentrén till flygplatsen. Om säkerhetskontrollen är bemannad så är det bara att be dem om hjälp, annars lyfter du luren på telefonen som hänger precis bredvid så blir du automatiskt kopplad till rätt person.

In till stadskärnan

I samband med reguljärtrafikens ankomster och avgångar så går flygbussar, annars rekommenderar jag att du tar en taxi. Det är ca 4km in till Visby, om du gillar att promenera så tar det ca 45 minuter.

Lycka till och tveka inte att kontakta någon i styrelsen om du har frågor!

Externa länkar

myWebLog - www.myweblog.se
Drifthandbok - flygplats.sjoboflyg.se
ESMI Väder - vader.sjoboflyg.se
Facebook - facebook.com/sjoboflygklubb
KSAK GillaFlyg - gillaflyg.se
Sjöbo Flygklubb
Telefon: 0416 - 160 51
Website: http://www.sjoboflyg.se
Email: info@sjoboflyg.se
OrgNr: 848000-5514
Bankgiro: 872-6796